COVID hatása az okos otthon piacra

Megvizsgáltuk a közösségi médiákban az okos otthonokkal kapcsolatos hozzászólásokat, blogokat, média tartalmakat, hogy teljes képet kapjunk a Smart Home piacról, és pandémiás helyzet piacra gyakorolt hatásairól

A D-Tag egy nagy szabású kutatást készített a Chameleon Smart Home Zrt, megbízásából, ami 1 250 000 közösségi médiahasználó és több mint 1 600 000 dokumentum és online átvilágítása utána született. A kutatás alapját a saját fejlesztésű mesterséges intelligenciát használó motorunk segítségével készítettük el, mely nemcsak a kulcsszavak leszűrését teszi lehetővé, de képes megállapítani, hogy negatív vagy pozitív környezetben említették-e meg az adott kifejezést. Az angol nyelvű 25 odalas részletes kutatásból néhány publikus adatot szeretnénk most közzétenni a Chameleon Smart Home Zrt. engedélyével. A kutatás angol nyelven történt, a hozzászólásokat az alábbi országok adták:

A kutatás alapján úgy tűnik, hogy nagy az érdeklődés az intelligens eszközök és az intelligens otthonok iránt. A nagyobb márkák jelentős erőfeszítéseket tettek az online tárban összeesküvés-elméletek és tévhitek eloszlatására. Sok embernek az volt az elképzelése, hogy az intelligens eszközök nem biztonságosak. Az edukáció hiánya nyilvánvaló vált az elemzés során.

A felhasználók másik tábora (különösen a közösségi médiában, mint például a Twitter) az okos otthonok jövőjével, lehetséges fejlesztési irányaival kapcsolatban osztották meg elképzeléseiket. Olyan videókat tettek közzé, amelyek jövőbe mutató funkciókról szólnak, mint például mindent tudó háztartási robotok, drónokkal vezért intelligens funkciók, önmagát feltöltő hűtő, stb. Az olyan lakossági és iparági események, mint a CES, újabb kaput jelentettek a fejlesztő cégek számára.

A Reddit-hez hasonló weboldalak helyet biztosítottak a közösségek kialakulásának, ahol az emberek megbeszéléseket folytathatnak az automatizálással és az intelligens otthonokkal kapcsolatos különféle témákról. Ez egy olyan fórum, ahol rengeteg nagytudással rendelkező ember oszthatta meg gondolatát, ami előre lendítette az okos otthonokkal kapcsolatos tévhitek eloszlatását.

A világot megrázó globális járvány nem tartotta vissza az embereket attól, hogy okosítsák otthonaikat, sőt egyes piacokon még az eladások is növekedtek. A beszélgetések az okos otthon témáról láthatóan visszaestek március környékén a vírus hatására, de szeptembertől 40%-os növekedés következett, jelentősen megnőtt az okos otthonok említése a közösségi médiában.

Új szabvány születik

Úgy tűnt, hogy az ágazatban részt vevő nagyvállalatok bizonyos mértékig hajlandók együttműködni egymással. A Zigbee Alliance tavaly év végén bejelentette, hogy a legnagyobb piaci szereplőkkel megegyezve (Google, Apple, Amazon) létrehoznak egy közös szabványt, amivel lehetővé tennék a Smart Home rendszerek közötti átjárást (Connected Home over IP). A közös nyelv forradalmasítani fogja majd a szétaprózódott Smart Home piacot, melynek segítségével a szigetszerű megoldások könnyebben összekapcsolhatóak lesznek.

Az a gyártó, aki támogatni fogja a szabványt, jelentős előnyre tesz szert, mert a funkcióit fel tudják használni más rendszerek is. A kutatásból kiderült, hogy az emberek is nagy jelentőséget tulajdonítanak a szabvány létrejöttének, mert az okos otthonnal kapcsolatos témák jelentős részét adták a kutatási adatok szerint azok a beszélgetések, amik erről a szabványról szólnak. A lenti ábrán látszik, hogy amikor tavaly decemberben bejelentették a nagy cégek a szabvány létrejöttét, ugrásszerűen megnőtt a kommunikáció a támában. Ezt követően szeptemberben volt egy bejelentés, hogy az idei fejlesztéseknek és a közös munkának köszönhetően jövő év első felében végleges lesz a szabvány, és 2021-ben élesben indul a rendszer. A második diagramon egyértelműen látszik, hogy az emberek pozitívan fogadták a kezdeményezést.

Miről beszélnek leggyakrabban az emberek?

A kutatás azt is megállapította, hogy az otthonokba visszaszorulva egyre fontosabbak lesznek a kényelmi és biztonsági automatizált megoldások. Az okos otthonokról folytatott beszélgetésekben 65,9%-ban jelentek meg ezek a témák. A vizsgált időszakban az intelligens megoldások közül a leggyakrabban említett a biztonság és a távoli hozzáférés témája volt, az említések 21,9 %-a szólt erről. A második helyet a szórakozás foglalta el (11,4%), a harmadikon pedig a világítás (9,8%) állt, az árazás pedig csak a negyedik helyet érte el. Azt vizsgálva pedig, hogy a dokumentumok hány emberhez juthattak el, márciusban volt egy komoly emelkedés (200 millió), majd a csúcsot szeptemberben érte el (250 millió), addig is folyamatosan növekvő tendenciát mutatva.

A legnegatívabb téma a cyberbiztonság volt, azon belül is a legnagyobb félelmet az okozza, hogy az okos otthon rendszerek feltörhetőek, és kompromittáló adatok  kerülhetnek illetéktelenek kezébe. Ezen a téren a legnagyobb csúcs mennyiségi szempontból 2020 februárjában következett be. Ezt részben a SweynTooth-ról megjelent cikk okozta, amely a Bluetooth Low Energy (BLE) protokollt futtató eszközök sebezhetőségéről szólt. A cikk egy olyan hibát tárt fel ebben a protokollban, ami az eszközök automatikus be- és kikapcsolódását, újra indulását okozhatta. Különböző intelligens eszközöket, köztük az intelligens világítási megoldásokat említették, mint olyan termékeket, amelyek ezt a technológiát használják, és így ezek is sebezhetővé váltak. Megemlítették, hogy a FitBit, a Samsung és a Xiaomi olyan termékeket forgalmaznak, amelyeket a fenti probléma érint.

Egy másik csúcs 2020 január elején következett be, amelyet a CES 2020 rendezvény során újonnan bemutatott eszközökről és technológiákról (például a Lutron új HomeKit új kiegészítőiről) szóló hozzászólások adták.

 

COVID-19 hatása

Említések: 25 470

Hozzászólások: 18,301

A COVID-19 vírus okozta globális járvány világszerte emberek milliárdjait érintette, a világgazdaságot és több százezer vállalatot, még a technológiai óriásokat is.

Az intelligens otthonokról és eszközökről szóló online beszélgetések több szempontból megosztottak volt. A nagy cégek, mint a Google és az Apple, okostelefonokat adományoztak a kórházaknak és az ott dolgozóknak. Ezek a személyi asszisztensek (hangvezérléssel ellátott eszközök) segítik az egészségügyi dolgozókat abban, hogy biztonságban maradjanak munkájuk során, ne kelljen megérinteniük a kapcsolókat és a redőnyvezérlő eszközöket. Kamerákat is adományoztak a kórházaknak, így az intenzív osztályon lévő betegeket az orvosok könnyebben figyelemmel kísérhetik.

Egyes cégek arról számoltak be, hogy az intelligens eszközök és az olyan asszisztensek használata, mint a Siri, az Alexa és a Google Assistant, több szempontból is előnyös lehet számukra. Ezek a szolgáltatások és eszközök kiválóan alkalmasak a „social distancing” gyakorlati alkalmazására. A jelentések azt mutatták, hogy a lezárások és a karantén alatt megnövekedett az otthoni energiafelhasználás. Azok az intelligens eszközök, amelyek képesek kikapcsolni magukat, hogy csökkentsék a fogyasztást, nagyon pozitív megítélést kaptak a közösségi médiákban.

Más vállalatok arról számoltak be, hogy a koronavírus hogyan hatott az értékesítési számaikra. A Google-hoz hasonló vállalatok a magas kereslet miatt növekedést értek el a saját területükön, annak ellenére, hogy az előzetes tervektől elmaradtak. A legtöbb híroldal megjegyezte, hogy az intelligens eszközök értékesítése az év folyamán továbbra is erős maradt, sőt növekedett.

Néhány újságíró úgy vélte, hogy a világjárvány utáni világ inkább az intelligens otthonok és eszközök felé fog tolódni. Úgy gondolták, hogy egyre több új építésű otthon indul el ezen az úton, és egyre több házat és épületet építenek okos rendszerekkel felszerelve.

Jelentés dátuma: 2020. december 16.

BOOK A MEETING
WITH OUR EXPERTS

And learn how to read between the lines of online consumer conversations.

Just drop us a line and we’ll get right back to you.
E-mail: social@d-tag.com
Telephone: (+1) 202 870 7515

Request a meeting!

Don't be a stranger!

We want to hear what you have to say!

(+1) 202 870 7515
social@d-tag.com
3400 Capitol Blvd SE, Suite 101 Tumpwater, WA 98501
HU-7761, Kozármisleny, Petőfi str. 38.

Copyright © 2020 D-TAG Analytics Inc.  All Rights Reserved     |     Impressum     |     Author Privacy Policy     |     Privacy Policy     |     Terms of Service

Don't be a stranger!

We want to hear what you have to say!

(+1) 202 870 7515
social@d-tag.com
3400 Capitol Blvd SE, Suite 101 Tumpwater, WA 98501
HU-7761, Kozármisleny, Petőfi str. 38.

Don’t be a stranger!

We want to hear what you have to say!

(+1) 202 870 7515
social@d-tag.com
3400 Capitol Blvd SE, Suite 101 Tumpwater, WA 98501
HU-7761, Kozármisleny, Petőfi str. 38.

Copyright © 2020 D-TAG Analytics Inc.  All Rights Reserved

Impressum     |     Author Privacy Policy

Privacy Policy     |     Terms of Service

Copyright © 2020 D-TAG Analytics Inc.  All Rights Reserved     |     Impressum           Author Privacy Policy     |     Privacy Policy     |     Terms of Service

Name of Beneficiary: D-TAG ANALYTICS INC.

Project Title: A social media analytics platform with integrated data analysis capabilities

Project Goals: The Project aims to expand D-TAG’s portfolio by further developing its proprietary Social Media Analytics Platform (SMAP) and expanding it to foreign markets via a licensable, Software-as-a-Service (SaaS) model.

Financial support: 415 million forint

Project Identification Number: GINOP 8.1.3/B-17 V1

Project end date: 31st of July, 2022

Q